Nu pleca la drum lung fără să ții cont de câteva sfaturi simple

Pare simplu. Urci la volan și ai plecat. Totuși, dacă ai de gând să călătorești pe distanțe mai lungi este bine să ai în vedere câteva sfaturi simple, care te pot ajuta sau te pot salva din anumite situații. Indiferent că este vorba de o măsură de siguranța sau una de confort, drumurile lungi trebuie să fie cât mai plăcute. Iată mai jos câteva sfaturi simple de care este bine să ți cont.

1. În primul rând, înainte de a pleca la drum este esențial să verifici starea tehnică a mașinii sau să știi că aceasta a fost recent verificată și că este în regulă.

2. Verifică nivelul lichidelor mașinii. Pornește de la uleiul de motor și continuă cu lichidul de frână, lichidul de răcire și cel pentru parbriz. De asemenea, verifică presiunea în anvelope.

3. Este recomandat să faci plinul de combustibil. Această operațiune este foarte importantă mai ales dacă pleci la drum lung pe timp de iarnă, când zăpezile te pot bloca, iar combustibilul este esențial pentru încălzirea mașinii. Totuși, chiar și vara este util, mai ales dacă pleci în concediu pe drumuri pe care nu le cunoști.

4. Odihnește-te bine înainte de a pleca. Somnul bun înainte de un drum lung este esențial pentru capacitatea de a te concentra și pentru atenția distributivă, esențiale atunci când ești la volan. În caz că ai nevoie de odihnă pe drum, nu ezita să oprești pentru un somn scurt de 30 de minute, care este foarte util la nevoie.

5. Nu uita de actele mașinii. Verifică actele mașinii și nu uita să le iei cu tine. Dacă nu ai rovinietă, nu uita să o faci înainte de a ieși din oraș. O poți emite chiar și online. Amenzile sunt mari și este aproape imposibil să nu treci prin sistemul de camere fixe.

6. Dacă ai o cască cu bluetooth pentru telefonul mobil folosește-o. Telefonul tău mobil va suna cu siguranță dacă pleci la drum lung. Pentru a nu pune în pericol siguranța ta, a pasagerilor și a celorlați participanți la trafic utilizează casca Bluetooth pentru convorbire.

7. Stabilește un plan clar pentru drumul pe care vrei să-l urmezi. Verifică navigația și simulează traseul mai ales dacă pleci în afara țării.

8. Nu conduce mai mult de două ore și jumătate fără să faci o pauză scurtă. Bea apă regulat și nu mânca mai mult decât este nevoie, deoarece astfel poate apărea somnolența.